Естетична стоматология

Избелване на зъби.

 

Цветът на зъбите се променя с времето в резултат на начина на живот на всеки един от нас.

Всеки иска красива усмивка и бели зъби.

Избелването на зъби бива два вида:

  1. Професионално избелване (в кабинетни услови) и
  2. в домашни условия ( с шини).

Като има вариант да се комбинират и двата вида избелване.

 

Професионално избелване на зъби

Професионалното избелване дава много по-добър резултат, защото концентрацията на избелващия гел е по-голяма, както и методиката на избелване е много по-прецизна.  Професионалното избелване може да се осъществи на два или три етапа (сеанса), в зависимост от това пациентът  колко бели зъби иска да има. Преди процедурата зъбите трябва да бъдат добре подготвени и почистени от зъбен камък и зъбна плака.

 

Първата стъпка е да се постави гингивална бариера, която цели да предпази венеца от избелващия гел. След това върху добре почистени и подсушени зъби се нанася специален гел, който се активира по два начина – химически и светлинно. Един сеанс средно трае около 30 до 40 минути. Накрая се отстранява гелът от зъбите и се нанася специален десенсибилизиращ гел (мус), който има също и реминерализиращо действие върху зъбите.

 

След избелването на зъбите полученият цвят се стабилизира до 7-10 дни. За това е много важно да не се приемат цветни храни и напитки за период около 14 дни – кафе, кола, вино, шоколад, цвекло, боровинки и т.н.

През първата седмица след избелването трябва да се избягват цитруси и газирани напитки, поради съдържащата се в тях лимонена киселина и фосфорна киселина.

По време на бременност и кърмене не се препоръчва избелване на зъби.

Контраиндикации за избелване на зъби са:

  • дефекти на твърдите зъбни структури;
  • зъби на подрастващи ;
  • зъби със силна чувствителност;
  • зъби с много изразени пукнатини по емайла;
  • млечни зъби;
  • по време на бременност и кърмене;
  • повреме на ортодонтско лечение.

 

Важно е да се спазват стриктно предписанията на Вашия  зъболекар, за да имате красиви, здрави и бели зъби.

 

Домашно избелване на зъби

 

За пациента се изготвят индивидуални силиконови меки шини, които се изработват ,след като е взет отпечатък от горна и долна челюст. Такива индивидуални шини лягат плътно към зъбите на пациента, за разлика от фабричните шини, които масово се продават в интернет. Пациентът си закупува специален гел за домашно избелване, при който активната съставка е със значително по-ниска концентрация.  Важно е зъбите да са добре почистени от зъбен камък и налепи. В шините се слага от гела и се носят от пациента вечер, докато спи. Важно е след процедурата пациентът да използва реминерализиращ мус, изписан от стоматолог.  С тези избелващи шини обикновено се постига избелване в рамките на половин до един тон по-бели зъби, но резултатите не винаги удовлетворяват очакванията.

 

Най-добър и дълготраен ефект се получава, когато избелващите шини се използват след проведено кабинетно избелване.