Как различните заболявания и тютюнопушенето влияят върху венците ви?

Как различните заболявания и тютюнопушенето влияят върху венците ви?

Лечението на пародонталните заболявания протича в 4 фази, които следват една след друга: системна, хигиенна, корективна и поддържаща.

В първата- системна фаза, се вземат предвид всички придружаващи състояния и заболявания на пациента (ако има такива)- диабет; генетични заболявания; стрес; тютюнопушене; дефицит на вит. С; полови хормони: пубертет, бременност, менструален цикъл, климакс; както и прием на някои медикаменти.

Именно  тези придружаващи състояния и заболявания ще бъдат разгледани и обяснени по-подробно в статията, както и влиянието, което те оказват върху състоянието на венците.

Някои хора могат да бъдат по-предразположени към развитието на пародонтални заболявания от други.

Начинът, по който имунната система реагира на вредни микроорганизми варира при различните хора поради генетични различия. В резултат на това различните хора не развиват еднакви симптоми на пародонтит.

В повечето случаи пародонтитът започва след 35-годишна възраст, като по данни на Европейската Асоциация по Пародонтология (EFP- European Federation of Parodontology)около 80% от хората над 35-годишна възраст страдат от някакъв вид заболяване на венците.

Тютюнопушенето е един от главните фактори за развитие на пародонтални заболявания.

Тютюнопушенето води до промяна в отговора на организма- никотинът подобно на стреса стимулира отделянето на адреналин от надбъбреците.

Освен това пушачите имат намалени нива на антитела в слюнката, необходими за неутрализирането на бактериите.

Пародонталното лечение при пушачи (както нехирургично, така и хирургично- поставяне на импланти, добавяне на кост) е по-малко успешно в сравнение с това при непушачи поради забавеното заздравяване на тъканите.

Около 90% от неподдаващи се на лечение случаи на пародонтит са при пушачи!

Като преустановят тютюнопупшенето, пушачите могат да редуцират тежестта на своя пародонтит, но не и да елиминират заболяването!

При бивши пушачи състоянието на венците може да се подобри, като се подпомогне с редовна професионална орална хигиена.

Само година след отказ от тютюнопушене бившите пушачи показват по-добър ефект от лечението на пародонтита в сравнение с активни пушачи.

Някои ендокринни заболявания като хиперпаратиреоидизъм и захарен диабет повишават податливостта на организма към развитието на пародонтални заболявания и ускоряват деструкцията на пародонталните тъкани.

По официални данни около 7% от световната популация страда от диабет, въпреки че в много случаи заболяването остава недиагностицирано.

Оралните и пародонталните ефекти се изявяват, когато тези заболявания не се контролират правилно с медикаменти (гликиран хемоголбин над 8%).

Ефектите могат да варират от намален слюнчен ток, парене в устата и на езика, опортюнистични гъбични инфекции (орална кандидоза) до поява на пародонтит.

Често при пациенти с недиагностициран  и неконтролиран диабет се наблюдават повтарящи се гнойни абсцеси на венците и бърза деструкция на пародонталните тъкани.

При стойности на гликирания хемоглобин >10%  ефектът от лечението е незадоволителен,  възникват често усложнения и  резултатът  не е стабилен в дългосрочен план.

Пациенти с диабет и пародонтит са с по-висок риск от развитие на медицински усложнения от диабетици без пародонтит, а именно- сърдечно-съдови заболявания, хронични бъбречни заболявания, ретинопатия.

При контролиран диабет лечебният протокол не се различава от този при недиабетиците за повечето рутинни дентални процедури. Показват добър отговор спрямо нехирургичното лечение и стабилни резултати по време на поддържаща терапия.

Пародонтитът и диабетът имат двустранен ефект един върху друг.

Диабетици с лошо контролиран диабет са с по-висок риск от развитие на пародонтит, а пациенти с пародонтит са с по-висок риск от развитие на диабет.

Освен това лечението на едно от заболяванията оказва положителен ефект и върху другото заболяване- например лечението на пародонтита води до значително понижаване на нивата на гликирания хемоглобин.

Пародонтитът се свързва с някои форми на съречно-съдови заболявания (ССЗ) и може да бъде рисков фактор за този тип заболявания.

Заболяванията на венците обикновено представляват хронично възпаление, което може да утежни състоянието на пациенти със ССЗ и изискват повишено внимание и доживотна професионална грижа.

Ако имате сърдечно-съдово заболяване, е важно да следите за появата на симптоми на венечно заболяване– като например: подуване на венците, кървене, ако зъбите Ви изведнъж или постепенно с времето започнат да Ви изглеждат сякаш удължени, разклащане на зъбите.

Ако забележите някои от тези симптоми, е необходимо да посетите Вашия зъболекар възможно най-скоро!

Във всеки случай е необходимо поне веднъж годишно да посещавате Вашия зъболекар профилактично с цел контрол на Вашето сърдечно-съдово заболяване.

Има научни доказателства за това, че пародонталното лечение и добрата орална хигиена могат да помогнат за превенцията от ССЗ. Например пациенти, които измиват зъбите си два пъти дневно и имат добра орална хигиена могат да намалят рискаот поява на остри сърдечно-съдови инциенти.

Пародонталното лечение при пациенти със съречно-съдови заболявания е безопасно, освен в случаите, когато тези пациенти приемат антикоагуланти или антиагреганти- разреждащи кръвта медикаменти. Трябва да уведомите Вашия зъболекар, ако приемате разреждащи кръвта медикаменти– в такъв случай той ще Ви насочи към Вашия лекуващ кардиолог с цел да се избегне некокнтролирано кървене по време на пародонталното лечение.

За да намалите риска от развитие както на орални, така и на общи заболявания:

  • Не пушете;
  • Бъдете активни- така се подобрява общото кръвообращение и доставката на кислород до всички тъкани;
  • Хранете се здравословно- доказана е взаимновръзка между консумацията на въглехидрати и орални и общи заболявания.

Можете да подобрите своето орално и общо здраве, като превърнете следните 3 лесни стъпки в ежедневна рутина:

  • Измивайте своите зъби поне 2 пъти дневно по най-малко 2 минути с ръчна или електическа четка за зъби;
  • Почиствайте между зъбите с междузъбни четчици или конци за зъби(ако разстоянията между зъбите са прекалено тесни за междузъбна четка)
  • Използвайте специфична паста и вода за уста, която Вашият зъболекар Ви е препоръчал.

Автор: Д-р Сияна Граданска